Årsoppsummering 2024: Fra samfunnsansvar til bemanningsstrategi
2024 var året hvor arbeidsinkludering ble satt på dagsorden fordi stadig flere erkjenner at de må tenke nytt for å mobilisere arbeidskraften de trenger i fremtiden.
Mangelen på arbeidskraft er allerede stor i Norge. 1 av 5 virksomheter sliter med å rekruttere nye ansatte – og i årene som kommer vil mangelen på folk øke kraftig. Bare helsesektoren kommer til å trenge over 140.000 nye ansatte de neste 20 årene – og trenden er den samme i mange andre bransjer.
Uten tilgang til arbeidskraft kommer ikke norske virksomheter til å lykkes med verken omstilling eller videre vekst – og derfor er det essensielt for stadig flere å utvikle nye løsninger som får mange av de 685.000 som står utenfor arbeidslivet, inn i jobb. Likevel ser de fleste fortsatt på arbeidsinkludering som en kostnad – og ikke som det strategiske verktøyet for videre vekst, som det faktisk er.
Vår spådom er at arbeidslivet vil se helt annerledes ut, allerede om 5-10 år. I løpet av få år vil langt flere virksomheter utvikle nye bemanningsstrategier som handler om å ta i bruk den arbeidskraftsreserven vi ikke utnytter i dag.
I 2024 har vi allerede sett signalene på det som kommer. Det startet med at Oslo kommune valgte Comfort Hotell Børsparken som leverandør av overnattingstjenester. Som en av de første offentlige aktørene i Norge, stilte Oslo kommune tydelige inkluderingskrav i sin anbudsforespørsel – og dermed ble Opplæringshuben vi har utviklet sammen med Strawberry, tungen på vektskåla i konkurransen om en viktig kunde.
Med Børsparken hotell som base tar vi inn mennesker som står utenfor arbeidslivet, gir dem praktisk opplæring i ulike deler av hotellfaget og hjelper dem videre i sin karriere når de er klare for neste steg.
Den samme modellen ligger til grunn for hvordan vi jobber med Sykehjemsetaten. På Lambertseterhjemmet har vi etablert en Opplæringshub for de nye helsearbeiderne, og nå har vi videreutviklet samarbeidet ved å legge til rette for at flere tar steget ut i jobb på andre sykehjem.
På den måten bidrar vi ikke bare til å få folk ut av utenforskapet, men vi har også utviklet en konkret modell for hvordan vi kan avlaste helsefaglig personell med arbeidsoppgaver som ikke krever faglig kompetanse.
I parallell med at vi har utviklet nye inkluderingsløsninger, har vi brukt mye tid på å videreutvikle fagfeltet vårt i 2024. I samarbeid med OsloMet har vi etablert et viktig partnerskap med CBI Consultants i Canada. De er det ledende fagmiljøet i verden på Customized Employment, og nå jobber vi sammen om å innføre en ny inkluderingsmetodikk som skal få flere deltakere på varig tilrettelagt arbeid inn i det ordinære arbeidslivet.
Der det historisk har vært vanlig å fokusere på menneskers mangler og begrensninger, begynner vi i stedet med deres personlige styrker, ferdigheter og interesser. Når vi vet hva deltakerne våre kan og ønsker, starter vi jakten på arbeidsgivere med arbeidsoppgaver som matcher deltakernes behov.
Mestring og selvbestemmelse var også temaet for årets FRAM-konferanse, som har blitt et av årets høydepunkt for våre deltakere i varig tilrettelagt arbeid. I år samlet vi nesten 200 personer til en heldags fagkonferanse på Folkets hus.
Det er imidlertid ikke bare forskningsbasert metodikk-utvikling som tar fagfeltet vårt fremover. De siste årene har vi investert stadig mer i teknologi og nye partnerskap – og fjoråret var intet unntak.
Gjennom Kopano-nettverket har vi nå fått kraft til å gjøre viktige investeringer i ny teknologi, og i 2024 så vi resultater av dette arbeidet. I samarbeid med Synchrocity har vi utviklet Karrierepasset, et banebrytende verktøy for realkompetansekartlegging og jobbmatch, som har potensial til å endre hvordan vi jobber med kompetansevurdering. Samtidig har vi utvidet Karriereportalen, med en egen portal for arbeidsgivere, som forenkler, effektiviserer og kvalitetshever viktige deler av arbeidsprosessene.
I årene fremover kommer vi til å satse mer på kompetanseheving for å gi mennesker som kommer inn i arbeidslivet, kunnskapen og ferdighetene de trenger for å gjøre en viktig jobb i arbeidslivet. Dette er et viktig satsingsområde for Kopano, som benyttet fjoråret til å etablere strategiske partnerskap med Gokstadakademiet og Akademiet, noen av de dyktigste aktørene på arbeidsrettet kompetanseutvikling her til lands.
At kompetanseutvikling er viktig gjelder ikke bare for deltakerne, men også for våre egne ansatte. I 2024 har vi etablert en egen kompetansestrategi og drevet omfattende kompetanseheving for alle ansatte gjennom kurs i Customized Employment, jobbutvikling, jobbfastholdelse, målrettet miljøarbeid, motiverende intervju og deltakelse i Væksthusets forskningsbaserte karriereprogram.
Å jobbe med partnerskap på tvers av virksomheter har også blitt en sentral del av vår innovasjons- og utviklingsstrategi, og i 2024 etablerte vi flere viktige samarbeid.
Nyby er et norsk oppstartselskap som har utviklet en teknologiplattform som gjør det enkelt, trygt og effektivt for ansatte i offentlig sektor å dele oppgaver med andre. Sammen har vi etablert et strategisk samarbeid med Bydel St. hanshaugen, hvor vi utvikler nye karriereveier gjennom smart bruk av teknologi og oppgavedeling i helse- og omsorgssektoren.
Vi har videreført arbeidet med å utvikle spillbaserte opplæringsløsninger sammen med Attensi og startet jobben med å utforske inkluderingspotensialet i kunstig intelligens gjennom vårt samarbeid med Switch.
Måten vi samarbeider med andre på har også blitt lagt merke til, og det er ekstra gledelig at vår egen Hanne Islund, har fått plass i det regjeringsoppnevnte utvalget for Innovasjon og samskaping, som skal bidra med et nytt kunnskapsgrunnlag for utviklingen av bedre velferdstjenester.
Sist, men ikke minst, tok vi opp kampen mot ungt utenforskap. Sammen med Oslo kommune, XXL, Oskar Westerlin, 4Service, Geitmyra-stiftelsen, Switch, Bydel St. hanshaugen, Nyby, Nydalen VGS og Skoletilbudet Ulven rullet vi ut første pilot av Verdens viktigste jobb – et karriereprogram som er designet for å gi unge mennesker en god start på arbeidslivet.
Responsen har vært over all forventning. Med fjorårets mest populære stillinger på Finn.no, over 2000 søkere og svært positive tilbakemeldinger fra både deltakere og arbeidsgivere, kan vi allerede røpe at resultatene er så gode at vi kommer til å satse videre på Verdens viktigste jobb til neste år.
Med det går 2024 inn i historiebøkene som året hvor arbeidsinkludering ble satt på dagsorden, fordi stadig flere arbeidsgivere fikk opp øynene for at de må tenke nytt for å rekruttere den arbeidskraften de trenger i fremtiden.
Vi tror 2025 blir året hvor stadig flere går fra erkjennelse til handling. I året som kommer vil ikke arbeidsinkludering lenger handle om å vise samfunnsansvar. I stedet vil det være en sentral del av bemanningsstrategien til de fleste virksomheter, som fremover vil gå fra å finne arbeidskraft til å ta ansvar for å utvikle den selv.
OsloKollega skal fortsette å være en aktiv utviklingspartner for både små og store arbeidsgivere. Vi skal kontinuerlig utvikle nye metoder og fortsette å utfordre etablerte strukturer i vårt arbeid for å utvikle neste generasjons bemanningsløsninger.