Et høyt blodtrykk gjør at kjøreseddelen ryker. Plutselig står en mann med mange års erfaring som taxisjåfør uten jobb og fremtidsplan.

– Han sa: «Jeg vet ikke hva jeg kan brukes til». Da begynte vi å snakke om hva han faktisk har gjort. Og det viste seg at han hadde en hel verktøykasse full av ferdigheter, sier Mathilde Dahl, karriereveileder i Ressurs, Kopanos kompetansepartner i Tromsø.

Kartlegger skjult kompetanse

Gjennom en grundig realkompetansekartlegging hjalp Dahl til med å identifisere kommunikasjonsevner, stressmestring, serviceinnstilling og samarbeid som sentrale styrker. Hun koblet ham med en portørstilling på et lokalt sykehus – og treffer blink på første forsøk.

– Portørrollen handler jo nettopp om trygghet, service og å takle uforutsette situasjoner. Han var perfekt for jobben – han bare visste det ikke selv, sier Dahl.

Får fast jobb

Etter kort tid får mannen tilbud om jobb og han er nå i fast jobb på sykehuset. Eksempelet viser at manglende utdanning ikke trenger å være en barriere for å komme i jobb – hvis arbeidsgiveren evner å se verdien av livserfaring.

– Det er lett å la CV-en stå i veien for talent, men bak hver CV er det en historie. Og den er ofte mye mer relevant enn man tror, sier veilederen.

Fire råd til arbeidsgivere

  • Ikke se deg blind på formell utdanning – se etter reelle ferdigheter

  • Bruk praksis som rekrutteringsverktøy

  • Tett dialog med karriereveileder gir bedre matching

  • Erfaring fra serviceyrker gir gullkompetanse for helsesektoren