Rekrutterer uten fagbrev – løser bemanningskrisen på sykehjem
Helse- og omsorgssektoren i Oslo mangler folk, men ofte sier sykehjemmene nei til de som vil jobbe. Nå bidrar OsloKollega med å finne nye løsninger på den varslede bemanningskrisen i Oslo-regionen.
Flere sykehjem i Oslo står med tomme vaktlister og er presset på bemanning. Samtidig ønsker mange uten formell utdanning å jobbe i helsevesenet, men de slipper ikke til.
– Vi så at dette var en fastlåst situasjon. Høyere krav enn nødvendig på den ene siden, og masse motivert arbeidskraft på den andre. Vi måtte finne nye måter å koble dem på, sier Frida Brødreskift, karriereveileder i OsloKollega, Kopanos kompetansepartner i Oslo.
Lager ny rekrutteringsmodell
OsloKollega har utviklet en løsning på flere sykehjem i Oslo, hvor jobbsøkere uten fagbrev får starte med praktiske oppgaver som ikke krever helsefaglig utdanning, samtidig som de får oppfølging av karriereveiledere fra OsloKollega ute på arbeidsplassen. Arbeidsgiverne på sin side får opplæring og støtte i hvordan de kan bruke de ufaglærte ressursene effektivt.
– Det handler om å skille mellom oppgaver som krever helsefaglig kompetanse – og de som ikke gjør det. Og så gi folk en fot innenfor, sier Brødreskift.
Får roligere ansatte og bedre drift
Resultatene så langt er over all forventning. Sykepleiere får mer tid til pasientene, jobbsøkerne får erfaring og flere går videre til å ta fagutdanning. Noen får også fast jobb på sykehjemmet.
– Vi var spente på om det kom til å bli merarbeid for arbeidsgiverne, men så raskt at det ble bedre flyt. Ved hjelp av smart oppgavedeling frigjør vi tid for helsefaglige ansatte og får flere i jobb på en gang, sier Brødreskift.
Fem råd til arbeidsgivere i helse og omsorg
-
Skill mellom hva som krever fagbrev – og hva som ikke gjør det
-
Gi folk en vei inn via praktiske oppgaver
-
Ikke vent på perfekte kandidater – bygg dem
-
Vær åpen for samarbeid med karriereveiledere
-
Små justeringer kan løse store bemanningsutfordringer