Av: Andreas Berfenstam, daglig leder OsloKollega Utvikling

“Ungdom er late. De må slutte å loke og få seg en jobb”. Fordommene mot de unge forener politikere på tvers av partipolitiske skillelinjer. Selv Rødts Mímir Kristjánsson og FPUs Simen Velle er rørende enige om at dagens ungdom må skjerpe seg

De viser til at over 110.000 mennesker mellom 15 og 29 år står utenfor arbeidsliv og utdanning – og går langt i å legge skylda på de unge selv.

Å sette negative merkelapper på “ungdommen nu til dags” er en lettvint gammelmannsstrategi som burde ha gått ut på dato for lenge siden. Likevel lever den i beste velgående blant politikere på jakt etter oppmerksomhet. Heldigvis finnes det aktører som går grundigere til verks – og de retter kritikken mot systemet. 

Riksrevisjonen har nylig evaluert 344.000 saker som involverer unge som har fått arbeidsrettet bistand. Konklusjonen er at tilbudet ikke er godt nok tilpasset unge og deres behov. Legger man til at høyere utdanning er et krav for å komme inn i stadig flere stillinger, er det kanskje ikke så rart at veien inn i arbeidslivet har blitt krevende for mange.

I OsloKollega jobber vi for å gjøre det enklere for unge å få sin første jobb. Derfor har vi nylig lansert et karriereprogram som er spesielt designet for at unge skal få en god start på arbeidslivet.

I løpet av to uker har over 125.000 personer klikket seg inn på stillingsannonsene våre. Over 2000 har sendt oss en jobbsøknad og mange skriver at de aldri har søkt på andre jobber, fordi kravene som stilles oppleves som uoverkommelige.

Den enorme interessen tyder på at ryktene om at neste generasjon ikke gidder å jobbe er betydelig overdrevet, så lenge lista for å muligheten ikke er plassert meningsløst høy.

Forskning viser at konsekvensene av å stå på utsiden av arbeidslivet er store. Det er vanlig å oppleve redusert livskvalitet, helseutfordringer og ensomhet. For andre kan det være starten på alvorlige utfordringer med rus og kriminalitet. Samfunnskostnadene er enorme, og tidlig marginalisering og utenforskap koster samfunnet over 73 milliarder hvert år, ifølge Oslo Economics.

Dette er alvorlige utfordringer, som vi er nødt til å ta på alvor. Da hjelper det ikke med politikere som nører oppunder gamle myter om ubrukelige unge.

Skal vi vinne kampen mot ungt utenforskap må vi heller legge forholdene til rette så flest mulig unge får muligheten til å gjøre en jobb. Dét krever en koordinert innsats fra både politikere, arbeidsgivere og alle oss som jobber med arbeidsinkludering. For det er bare gjennom samarbeid, vi kan sørge for at neste generasjon aldri faller utenfor.