- Telefrukt er en viktig samarbeidsbedrift. Siden i sommer har de ansatt tre personer fra oss, hvor to har fått helårskontrakt, skryter Marit Foss. 

Telefrukt er et av landets største fruktpakkeri, og ligger idyllisk til i fruktbygda Gvarv i Midt-Telemark. I høysesongen er det 49 ansatte som blant annet tar imot fruktavlinger, sorterer og pakker moreller, plommer, pærer og epler. Som igjen sendes ut til hele Norge via Bama og Coop. Hele 6000 tonn frukt er innom mottaket i år. Hvert tredje eple i landet kommer fra Midt-Telemark.

Når ikke bedriften går på høygir er det cirka ni kollegaer som har sitt daglige virke på bruket. En av dem er nå Helge. 

Mann som kjører truck og løfter paller. Til venstre for trucken, er det en stor kasse med epler.
Helge Gjelstad er blant annet truckfører, og tar imot kassevis av epler i varemottaket hos Telefrukt.

- Jeg har blitt veldig godt tatt imot, og har veldig oppmerksomme kolleger, sier han med et godt og varmt smil. 

Tøff livsendring

For noen få år siden var det annerledes. Helge har vært gjennom prosessen med å bli langtidssykmeldt, til å være jobbsøker. En ganske tøff livsendring. 

- Jeg gikk på en smell, og ble sykmeldt i ett år. Etter at jeg fikk avslag på arbeidsavklaringspenger, så prøvde jeg meg i jobb igjen. Men det gikk ikke så bra. Jeg fikk et opphold på rehabiliteringssenteret på Rauland, og etter det sørget saksbehandleren min på NAV for at jeg ble søkt inn på tiltak hos IDEA Kompetanse, forteller Helge. 

I nesten ett år har han fått støtte og oppfølging i IDEA Kompetanse sine lokaler i Bø. Fra å møte flere dager i uka i starten, gikk over det en fast samtale i uka, i tillegg til å være ute i praksis i bedrift. 

- Jeg mistet jo troen på meg selv, sier 58-åringen. Han følte på det at han ikke hadde nok utdannelse og syntes det var vanskelig å «selge seg» inn til nye arbeidsgivere. Med null interesse og kunnskap for data, ble både jobbsøk, CV- og søknadsskriving en utfordring. Helges historikk viser både yrkesskole, lang fartstid innenfor mekanisk arbeid, bilverksted, som lastebilsjåfør, og ikke minst nesten 12 år på Nordsjøen. Han har fått den mekaniske interessen i arv, og er en skikkelig praktiker. 

Det får Telefrukt utbytte av. Den ferskeste på lønnslisten kjører truck i varemottaket, har kunnskap og erfaring i det mekaniske, og kan både pakke frukt og kjøre lastebil ut til kundene. - Helge er som en potet, skryter veileder Marit Foss. 

Fra en «hundreprosenter» til 60 prosent

En mann og en kvinne som holder et eple hver og smiler til kamera.
Helge Gjelstad (58) fra Bø har fast jobb og tilrettelagt arbeidstid i bedriften Telefrukt. Veileder Marit Foss fra arbeids- og inkluderingsbedriften IDEA Kompetanse har støttet han gjennom prosessen.

En endring var også det å ikke lenger kunne stå i full jobb, som gjorde det vanskeligere å bli sett på som en reell arbeidstaker. 

- Det er problem i forhold til arbeidsgivere. Det er mange plasser det er vanskelig å få noen ansatt i mindre enn 100 prosent stilling. Det er så synd, for som i tilfelle med Helge så er dette en så flink og pliktoppfyllende kar med kjempegod erfaring, fullroser Marit. 

At Telefrukt har vært så positive også med tilrettelegging av arbeidstid, gjør at Helge kan stå trygt i jobben sin. 
- Vi har prøvd ut opp mot 80 prosent, men fant ut at 60 prosent er midt i blinken. Det fungerer veldig bra. Jeg jobber mandag, onsdag og fredag. Og jeg har også mulighet til å øke, hvis det skulle være aktuelt, forteller han.  

Rett mann til rett tid

Daglig leder ved Telefrukt Martin Holtskog er svært fornøyd med ansettelsen. 
- Og ansette en person i 60 prosent er prisgitt av at vi har den modellen vi har, med perioder hvor vi har flere medarbeidere enn de som er faste hele året. Men det er mer viktig med en riktig person, og når vi hadde muligheten til å tilby Helge jobb så var det fint. Det handler om å treffe den riktige personen uansett, og ha en ansettelse som er til bedriftens beste, sier han. 

At IDEA Kompetanse har god kommunikasjon og kunnskap om bedriften, gjør at det også er lettere å få en jobbmatch. Noe som Helge er et bevis på. 

- Det var bra timing for oss, da vi er en bedrift i vekst, forteller Holtskog. 

IDEA Kompetanse er en arbeids – og inkluderingsbedrift plassert i Vestfold/Telemark og Viken. Konsernets hovedkontor ligger i Notodden. De har i tillegg avdelinger i Gvarv, Nome, Bø, Seljord, Kongsberg og Lier.